Alles over de vernieuwde beroepsstandaard

Ontdek de vernieuwde beroepsstandaard!

De beroepsstandaard beschrijft het fundament van het vak van schoolleider. Dit vak is meer dan ooit in beweging. Maak kennis met de vernieuwde beroepsstandaard als basis voor ontwikkeling en reflectie, juist nu! Het is belangrijk om samen met iedereen in en om het onderwijs een gezamenlijke taal te hebben, om de maatschappelijke opdracht van goed onderwijs voor alle leerlingen te blijven vervullen.

De beroepsstandaard bestaat uit de definitie van de beroepsgroep, leiderschapspraktijken en persoonlijke kwaliteiten.

Nabestelling

Rond 21 januari is de beroepsstandaard bezorgd op alle vo-scholen in Nederland.

Heb je deze niet ontvangen of wil je graag een extra exemplaar bijbestellen voor een collega? Stuur dan een e-mail naarĀ info@schoolleidersregistervo.nlĀ met je naam, schoolnaam/organisatienaam, adres, postcode, plaats en aantal gewenste exemplaren.

Voor de digitale versie van de beroepsstandaard, zie bovenaan deze pagina bij 'Alle downloads'.

Mijn beroepsreflectie: reflecteer met behulp van STAR(R)!

In de Beroepsstandaard schoolleiders VO staan de leiderschapspraktijken en persoonlijke kwaliteiten in algemene termen beschreven. De toepassing hiervan is natuurlijk maatwerk, dus met welke leiderschapspraktijk ga jij in jouw fase van ontwikkeling vooral aan de slag? Wat past bij de ontwikkeling van je school? Welke stappen zet jij in je professionele ontwikkeling?

Om de beroepsstandaard meer te laten leven als handvat voor reflectie, hebben we een korte werkvorm uitgewerkt. Die kun je individueel doen.

šŸ“ Het resultaat kun je vervolgens in jeĀ portfolio in het schoolleidersregisterĀ zetten en met je collegaā€™s bespreken.

šŸ”Ž Je kunt vervolgens ook over je inzichten doorpraten met een collega-schoolleider in eenĀ reflectiegesprekĀ zodat je tot verdere verdieping komt.

Activiteiten rondom de beroepsstandaard

Thematisch leiderschapscafƩ

Hoe kan de vernieuwde beroepsstandaard voor schoolleiders als handvat dienen voor leiderschap in de school? En hoe kan dit helpen om de omslag te maken van het organiseren van doceren naar het faciliteren van het leren van kinderen? Ga met collega-schoolleiders over deze en andere vragen in gesprek tijdens het Thematische Leiderschapscafé ‘Toekomstbestendig in beweging: de vernieuwde beroepsstandaard voor schoolleiders’. > We nodigen alle geïnteresseerde schoolleiders uit, van teamleiders tot eindverantwoordelijke schoolleiders! We organiseren dit Thematisch Leiderschapscafé in samenwerking met Schoolleiders voor de Toekomst.

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Aanmelding via Schoolleiders van de Toekomst

International Masterclass

We are very pleased to invite you to our ‘International Masterclass about the National Standards for School Leadership’. The International Masterclass will take place on the 29th of April 2021.

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online, by Zoom (link follows by email before the masterclass)

Achtergrond van de beroepsstandaard