Leestips (Engels) bij dit thema
PISA 2018 Results: Effective policies, successful schools
OECD - 29 september 2020
Wereldwijde trends en crisissen, zoals technologische veranderingen, groeiende ongelijkheid en pandemieën, stellen nieuwe uitdagingen aan onderwijssystemen en scholen over de hele wereld. Onderwijsbeleid en schoolmanagement spelen een cruciale rol bij het bepalen hoe onderwijssystemen reageren op deze uitdagingen.
De bevindingen in het rapport laten zien hoe de basis voor onderwijssucces in een vroeg stadium wordt gelegd, zo scoren leerlingen die langer kleuteronderwijs hebben gevolgd beter dan andere leerlingen. Dit rapport onderzoekt ook de verschillen tussen bepaalde groepen leerlingen, investeringen in het onderwijs, het leiding geven aan onderwijsorganisaties en het evalueren van onderwijs. Het onderzoek constateert bijvoorbeeld dat in goed presterende landen een combinatie van schoolautonomie en gecentraliseerde verantwoording bijdraagt aan effectiever lesgeven en betere onderwijsresultaten.
Lees de (Engelstalige) publicatie hier!
Digital education action plan 2021-2027: Resetting education and training for the digital age
European Commission - 9 september 2020
De Coronapandemie vormt een katalysator voor de digitale transformatie van het onderwijs. Europese lidstaten moeten deze transformatie aangrijpen om het digitaal onderwijs te verbeteren ten aanzien van kwaliteit, inclusiviteit en toegankelijkheid. De Recovery and Resilience Facility van de Europese Unie biedt lidstaten bijvoorbeeld de kans hun onderwijs te digitaliseren. Door het gebruik van technologie kunnen digitale vaardigheden worden ontwikkeld die essentieel zijn in de 21e eeuw.
Er zijn twee onderling samenhangende aspecten van digitaal onderwijs waarop de strategische prioriteiten van dit actieplan inspelen: ten eerste de inzet van een groeiend scala aan digitale technologieën (apps, platforms, software) om onderwijs te verbeteren en uit te breiden. Afstandsonderwijs en blended learning zijn specifieke voorbeelden van hoe technologie kan worden gebruikt om onderwijs- en leerprocessen te ondersteunen. Een tweede belangrijk aspect van digitaal onderwijs is de noodzaak om alle leerlingen uit te rusten met digitale competenties: kennis, vaardigheden en attitudes.