Woordje van Noortje: in de greep van de actualiteit

Directeur Noortje Schadenberg geeft een persoonlijke update over de afgelopen tijd en wat nog komen gaat!

©SRVO

Beste onderwijscollega,

Al ben ik sinds vorig jaar niet meer dagelijks op school te vinden (gelukkig nog steeds af en toe wél!), ik voel heel goed hoe ons onderwijs in de greep van ‘de actualiteiten’ is op dit moment. Naast corona, wordt het ene na het andere ‘rapport’ over ons uitgestort en de vraag is hoe we ermee kunnen dealen en als het even kan, het ook nog benutten om voor de leerlingen echt iets te betekenen. En dat kan niet anders dan zwaar zijn in deze tijden. Het is nu meer dan ooit van belang om veerkrachtig te zijn (één van de persoonlijke kwaliteiten in de beroepsstandaard). Wij geloven dat in verbinding blijven met jezelf en collega’s van groot belang is om al deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het helpt om regelmatig te sparren met collega schoolleiders en daardoor te merken dat je niet de enige bent die dingen moeilijk vindt. Het helpt om je te laten inspireren door goeie ideeën van andere scholen en zo je eigen oplossingsvermogen en creativiteit ‘aan te zetten’. En het helpt natuurlijk ook om jouw ideeën te delen en daarmee collega’s te kunnen helpen.

Het NPO opent zeker deuren voor ons allemaal, maar het levert ook een hoop vragen (en frustraties) op. Vraag jij je af: 'Hoe doen andere schoolleiders dit?'. Die vraag kan je onderzoeken in de gratis inspiratiesessie van komende donderdag.

Ik ben in mijn werk als directeur van SRVO iets minder in de greep van de actualiteit, alhoewel ook wij in ons kleine team de nodige corona-perikelen hebben moeten verwerken de afgelopen maanden. Toch gaat heel veel van ons gebruikelijke werk ook min of meer ‘gewoon’ door. Zo zijn we bezig met het organiseren van een Internationale Masterclass over de beroepsstandaard. Uiteraard zijn jullie hiervoor ook van harte welkom, mocht je even echt je zinnen willen verzetten. Ook blijven we reflectiegesprekken organiseren en zijn we bezig met het maken van een nieuw plan voor de website. Tot slot gaat veel van mijn tijd zitten in het doorontwikkelen van (de organisatie van) SRVO, dit doen we in nauwe samenspraak met de VO-raad en andere partijen. Erg leuk en uitdagend om mee bezig te mogen zijn, wetende dat jullie in de scholen zitten te ploeteren in hele andere omstandigheden. Ik geniet in ieder geval elke dag en met volle teugen en ik gun jullie ook van harte dat je stil kan staan bij de mooie dingen die ook in deze tijd bij jullie gebeuren!  

Noortje Schadenberg, directeur SRVO