Terugblik aftrap 'Schoolleiders VO: toekomstbestendig in beweging'

Eindelijk was het dan zover! De lancering van de nieuwe beroepsstandaard voor schoolleiders in het vo van Schoolleidersregister VO (SRVO). In een ingerichte tv-studio op het Gerrit Rietveld College in Utrecht werd deze feestelijk gepresenteerd. Bijna 200 schoolleiders, bestuurders en andere deelnemers die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs volgden alles op de voet via de livestream.

Een kijkje bij de lancering op 25 januari

“Wij zijn zeer trots op een geslaagde lancering én - nog belangrijker - we zijn zeer trots op de nieuwe beroepsstandaard,” aldus een glunderende Martine Maes, projectleider bij SRVO. De trots van SRVO komt doordat de nieuwe beroepsstandaard echt vanuit de beroepspraktijk is geschreven. Daarmee bedoelt SRVO dat het is geschreven op basis van onderzoek, in samenwerking met diverse schoolleiders en in een taal waarin menig schoolleider zich herkent. Kortom: gelijk toepasbaar in de praktijk. 

De lancering was tevens de aftrap van een inspiratiemaand Schoolleiders VO: Toekomstbestendig in beweging. De hele maand februari (en begin maart) staat bij SRVO in het teken van online inspiratiesessies voor schoolleiders in het voortgezet onderwijs.  

Videoboodschappen

SRVO was ook trots dat er een videoboodschap was van demissionair minister van onderwijs Arie Slob en van Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad.  

Directeur Noortje Schadenberg van SRVO vertelt: “Dit benadrukt niet alleen maar hoe belangrijk wij de vernieuwde beroepsstandaard vinden, ook politiek Den Haag steunt het. Het gaf een goed gevoel dat minister Slob de schoolleiders een hart onder de riem steekt in deze roerige tijden.” 

Eén van de belangrijkste boodschappen van Paul Rosenmöller was: “We leven in een tijdsperk waarin we een leven lang ontwikkelen. Benut de nieuwe beroepsstandaard dus, zodat we het onderwijs op deze wijze nog beter maken!” 

Actieve schoolleiders

Dat SRVO voor en door schoolleiders is, was ook terug te zien in het programma. 

Aanwezig waren: Daan van Weelie, directeur van Het Erasmus in Almelo, Veronique Hermans, directeur havo/vwo van het Merletcollege in Cuijk, Grave en Mill, Esther de Kluijver, afdelingsleider havo bovenbouw op het Amstelveen College en Niek Bootsma, bestuurder bij Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Tilburg. Zij gingen de dialoog aan met dagvoorzitter Berit Lindemann en vertelden hoe zij met de beroepsstandaard in hun dagelijkse praktijk omgaan. De één vindt het een mooie tool om het gesprek mee aan te gaan, de ander gebruikt het omdat de managementstructuur in de school gaat veranderen. Het beroep van schoolleider kan hiermee binnen een school opnieuw of anders geformuleerd worden. 

En, niet te vergeten: ook schoolleiders mogen fouten maken! Berit vroeg aan de schoolleiders dan ook of zij ook tips hebben voor andere schoolleiders: 

Esther: “Ik heb een master Educational Management gevolgd waarin een module zat over persoonlijk leiderschap. Ik ben niet alleen gegroeid als schoolleider, maar ook als mens. Ik gun dit anderen ook.” 

Daan: “Je hoeft niet overal even goed in te zijn. Het gaat om het leren over jezelf en dat doe je samen met anderen.” 

Niek: “Je leert het beste als je echt heel hard op je snuit gaat.” 

Veronique: “Als je ergens beter in wilt worden, ga zelf je feedback halen. Dit kan best confronterend zijn, maar doe het wel.” 

Aanmelden inspiratiesessie

SRVO organiseert een feestelijke inspiratiemaand met diverse kennissessies. Bekijk hier het hele programma en geef je gelijk op.