SRVO neemt deel aan nationaal debat in Litouwen

Op 4 en 5 juni nam SRVO deel aan het nationale debat ‘Workshop on reform of school leadership’ in Litouwen. Dit evenement werd in samenwerking met de Lithuanian Ministry of Education, Science and Sport georganiseerd. Leezan van Wijk, directeur van SRVO, heeft Nederland vertegenwoordigd rondom de professionalisering van de (Nederlandse) schoolleider. Ook andere organisaties en schoolleiders vanuit Ierland, Schotland en Kroatië die zich bezighouden met professionele ontwikkeling van schoolleiders waren aanwezig.

Tijdens deze dagen stonden de volgende onderwerpen centraal:

  1. beroepsgroepontwikkeling;
  2. de laagdrempelige insteek vanuit SRVO;
  3. de universele zoektocht naar een sterke relatie tussen school- en leiderschapsontwikkeling.

Leren van en met elkaar door peer-to-peer gesprekken, coachingstrajecten en een gemeenschappelijke kennisbasis zijn elementen waar we als VO-sector in Nederland niet onderdoen voor onze buitenlandse collega-organisaties. Sterker nog, de autonome rol van Nederlandse schoolleiders is er eentje om te koesteren en verder te versterken als collectief.

Leezan van Wijk: "Tezamen met collega-organisaties uit Schotland, Ierland en Kroatië was het aan ons om de verschillende Europese aanpakken om het leiderschap in scholen te versterken en te koppelen aan het nationale debat in Litouwen. Maar vooral om te onderstrepen dat de schoolleider ertoe doet."