Scholing in de schijnwerpers

Op zoek naar een geschikte cursus, training, masterclass of meerdaagse opleiding? In de opleidingscatalogus voor schoolleiders en bestuurders VO is een gevarieerd scholingsaanbod te vinden. Maar hoe maak je hierin nu een goede keuze? Een gerichte scholingsvraag helpt hierbij, reacties van oud-deelnemers ook!

Periodiek zetten wij een aanbieder in de schijnwerpers: wat kun je er leren? Hoeveel tijd ben je eraan kwijt? En, niet onbelangrijk: hoe kijken andere schoolleiders terug op deze scholing? Kortom, laat je inspireren voordat je de volgende stap zet!

Deze keer de terugblik van 4 schoolleiders op de cursus:
Leiderschap en Filosofie

Leiderschap en filosofie 7
©SRVO

Wat is het?

In deze cursus 'Leiderschap en Filosofie' komen de werelden van co-creërend organiseren en veranderen (prof. dr. André Wierdsma) én de filosofie (prof. dr. Joep Dohmen) bij elkaar. De praktische filosofie van levenskunst biedt een rijke en eeuwenoude bron van oriëntatiepunten en inzichten voor managers en bestuurders. Deelname is een investering in je wens het eigen leven vorm te geven op basis van doorleefde opvattingen en waarden én inzicht in je rol in de organisatie. Ben jij een manager of bestuurder met verantwoordelijkheid voor de samenwerkingscultuur in je organisatie? Hoe geef je vorm aan die verantwoordelijkheid zonder ontrouw te worden aan jezelf? Weet jij altijd waar je voor staat? Begrippen als actorschap, relationele autonomie, begrensde zelfsturing, authenticiteit, vakmanschap worden verdiept. Wat is je toegevoegde waarde als leidinggevende? Hoe balanceer je tussen oog hebben voor afgesproken spelregels én respect voor de specifieke situatie van een individu? Hoe hou je koers? Laat je voeden met belangrijke ervaringsverhalen en inzichten uit de wereld van de praktische filosofie en organisatiekunde. Kennis van organisatiekunde of filosofie is meegenomen maar niet strikt noodzakelijk. Deelnemers zijn ervaren leidinggevenden.

Hoe ziet het programma eruit?

Colleges overdag en een reflectief avondprogramma halen je, evenals de prachtige omgeving, even helemaal uit de waan van de dag. Je reflecteert op rol als leider en hoe je het eigen leven vorm geeft. Ontdek een samenhangende visie op samenwerking op basis van ruimte voor vakmanschap én begrenzing vanuit spelregels en waarden. Heldere afspraken geven vrijheid en heldere waarden geven veiligheid. Vanuit welke morele horizon kies je positie in het hanteren van spanningsbogen en dilemma’s. Hoe creëer je een praktijk van normatieve professionalisering? In een groep van leiders een week inspiratie, verdieping en reflectie. Groep van maximaal 12 leiders en twee bevlogen docenten.

Studielast?
8-14 september 2019 in Kreta, kosten v.a. 3284,- (excl. reiskosten).

Wat zeggen oud- deelnemers?

‘Deze week heeft me een rijker denkkader gegeven. Een combinatie van nieuwe inzichten op de kern van goed leiderschap en het succesvol komen tot duurzame transitie in je organisatie. Plus de persoonlijke verdieping vanuit een filosofische benadering. Gesprekken met diepgang, boeiende colleges, humor en actualiteit, sprankelende interactie tussen Joep en Andre. De persoonlijke ontmoeting met hen, met de ander in een heel mooie diverse groep. Daarmee ook de ontmoeting met mezelf. Dat geheel was fantastisch en uniek. Een week met veel inhoud en soms kwetsbaarheid, in een prachtige omgeving. Ik gun iedere leider deze zeer bijzondere ervaring. Je leert enorm en voelt je gekoesterd tegelijkertijd. Ga dit vooral doen.’
Marij van Deutekom - directeur-bestuurder Notre Dame des Anges, Nijmegen

‘Een heel bijzondere week: even helemaal in meerdere opzichten afstand nemen van je werk (daar is Kreta uitermate geschikt voor) en in een gezelschap van anderen die net als jij willen leren en reflecteren, nadenken over wat leiderschap voor jou betekent en hoe je hier invulling aan kunt geven. Joep en Andre nemen je mee in de geschiedenis van de filosofie en onderwijzen je over de betekenis van leiderschap. Uiteraard raakt dit ook aan jouw persoonlijke leiderschap: wat zijn je waarden, je voorbeelden en je inspiratiebronnen?
De combinatie van wetenschap, geschiedenis, persoonlijke verhalen, inspirerende mensen om je heen in een even inspirerende omgeving, maken deze reis heel waardevol en leerzaam.’
Peter van Dijk - rector Leidsche Rijn College, Utrecht

‘Deze week betekende een enorme verrijking; zowel voor mijn beroep als voor wie ik ben als mens. Als leider heb je maar één instrument ter beschikking en dat ben je zelf. Het is onze dure plicht aan onze organisatie om daar heel goed in te worden. Reflectie, kennis, leren is noodzakelijk maar soms ook zo moeilijk te organiseren. Ik heb deze week een spons mogen zijn, alleen maar leren, reflecteren, denken. Daar ben ik heel dankbaar voor. De plek en de verzorging zijn fantastisch! Ik dacht van tevoren, waarom niet gewoon in Lunteren. Maar de plek heeft wel degelijk veel toegevoegde waarde op mijn reflectie en bezinning gehad.’
Berni Drop - rector/bestuurder Montessoricollege, Nijmegen

‘In 2017 heb ik de training Leiderschap en Filosofie gevolgd van André Wierdsma en Joep Dohmen. Een week lang op Kreta mogen leren van en met een groep zeer diverse mensen was voor mij een cadeautje. De groep was zeker niet alleen uit het onderwijs afkomstig en dat gaf een verfrissend nieuw perspectief op zaken. Vooraf al veel leeswerk, elke dag colleges van André en Joep met volle avondprogramma's: het was een mooi en rijk programma. Wat mij geraakt heeft, waren de gesprekken over moreel leiderschap. Als schoolleider kom je regelmatig voor dilemma’s en problemen te staan, waarbij je een antwoord moet zoeken of waarin je kleur moet bekennen. Hoe ga je daarmee om? De gesprekken in Kreta hebben mij daar inzicht in gegeven. Ik kijk met een warm gevoel terug op deze week!’
Sandra Niemeijer – rector Cartesius Lyceum, Amsterdam

Nieuwsgierig geworden naar meer scholingsaanbod?

Neem dan een kijkje op de opleidingscatalogus of lees de reviews van schoolleiders.